Artıgerçek'in haberine göre, Aydın ve Muğla sınırları içerisinde kalan, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağı'ndaki taş ocaklarının sayısı her geçen gün artıyor. Latmos’un yanı başında yer alan taş ocakları bölgenin tarihine, kültürüne, jeolojik yapısına ve canlı yaşamına geri dönülmez zararlar veriyor.

ŞİRKET 2007'DE ALDIĞI İZİNLE HAREKET EDİYOR

Son olarak Egamin Mineral Maden Şirketi bölgede taş ocağı açmak için harekete geçti. 2007 yılında aldığı 'ÇED gerekli değildir' kararı hareket eden Egamin Mineral Maden Şirketi yol açma bölgeye iş makinelerini yolladı ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmaları durdurdu.

Whatsapp Image 2024 09 05 At 19.53.20

YAŞAM SAVUNUCULARI VE HALK KEŞİF DURUŞMASINA AKIN ETTİ

Şirkete verilen izin Latmos Platformu üyeleri tarafından yargıya taşındı. Açılan davada bugün keşif duruşması yapıldı. Duruşmaya Aydın’ın yanı sıra İzmir ve Manisa’dan da çok sayıda yaşam savunucusu katıldı. Mahkeme heyeti ve bilirkişiler bölgede incelemelerde bulundu, tarafları dinledi. Bilirkişi heyetinin vereceği rapor beklenecek.

Whatsapp Image 2024 09 05 At 19.53.19

'BÖLGE ARKEOLOJİK SİT SAHASI BURADA MADENCİLİK YAPILAMAZ'

Latmos Platformunun hukukçularından Mehmet Cilsal, şirkete 2007'de verilen ÇED kararının mevzuat gereği 5 yıl içinde iptal edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ancak Aydın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü güncelleyip geçerli hale getirmiş. Bu hukuka aykırıdır. Çünkü şirket beş yıl içerisinde faaliyete geçmemiştir. Şirket söz konusu maden alanından bağımsız bir bölgede gösterdiği faaliyeti göstererek işlem yaptığını ileri sürüyor. Sahte evrakla bu bölgede binlerce ton üretim yaptığını gösteriyor. Biz aksini ispat ettik. Bilirkişi heyetinden olumsuz bir görüş çıkacağını düşünmüyorum. Yakın bir gelecekte karar çıkacaktır ve mahkeme bu kararı dikkate alarak karar verecektir. Bölge arkeolojik SİT sahası ve burada madencilik yapılamaz. Şirket hem hırsız hem suçlu. Muhteşem bir kitle ile keşfi bitirdik. Eminin keşfe katılan bilirkişiler objektif bir karar verecektir” diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 09 05 At 19.53.21

ÇED SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’ndan ilk olarak 2007 yılında 'ÇED gerekli değildir’ kararı alan Egamin Mineral Maden Şirketinin sahibi Enver Erdoğan, o dönem taş ocağı kaynağını ekonomik bulmadığı için faaliyete başlamadı. Şirket, ruhsat hakkını başka bir şirkete sattı. Bu şirketin taş ocağı açma girişimi Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün 2018 aldığı kararla durduruldu. Üç ÇED sahasından ikisinin milli parklar sınırında kaldığı belirtildi. Ancak ruhsatı geri alan Egamin Mineral, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün bu kararını yargıya taşıdı. Mahkeme, bilirkişi kararları doğrultusunda şirketi haklı buldu ve taş ocağının önündeki engelleri kaldırdı. Açılması planlanan taş ocağı Latmos’un şu anki adı olan Beşparmak’a ismini veren zirve ile Çörlen Asar Kalesi arasında kalıyor.

Whatsapp Image 2024 09 05 At 19.54.13

LATMOS: FIRTINA TANRISININ EVİ

Latmos’un geçmişine dair kültür izleri, Neolitik Dönem’e kadar uzanıyor. Latmos, Anadolu’nun kutsal kabul edilen dağlardan biri. Bu dağ sisteminin en tepe noktası olan Tekerlek Dağ, 'Fırtına Tanrısının evi' olarak kabul ediliyor. Fırtına Tanrısı, Hititler döneminde Tarhunt, Antik Çağ’da ise Zeus olarak karşımıza çıkıyor. Antik Yunan mitolojisinde bu dağların, Ay Tanrıçası Selene’nin sevgilisi genç çoban Endymyon’u gizlediği mağarayı barındırdığına inanılıyor.

Whatsapp Image 2024 09 05 At 19.54.19

Hristiyanlık döneminde Latmos bölgesi korunaklı ve huzurlu bir bölge olması nedeniyle manastırlar için bir tercih edilmiş. Latmos’da bilinen en erken buluntular, 7-8 bin yıl öncesine ait kaya resimleri. 1994'te Anneliese Peschlow-Bindokat tarafından keşfedildiğinden bu yana 170’den fazla farklı kaya resmi belgelendi. Bu sayının gelecekte yeni araştırmalar sonucu daha da artması bekleniyor. Latmos kaya resimleri Anadolu’daki en önemli tarih öncesi keşiflerinden biri kabul ediliyor.

Whatsapp Image 2024 09 05 At 19.54.17

Whatsapp Image 2024 09 05 At 19.54.20

Meclis komisyonu Bafa'nın kaderini belirlemek için Serçin'e geldi Meclis komisyonu Bafa'nın kaderini belirlemek için Serçin'e geldi

EKOLOJİ VE ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ