Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre; Latmos Dağı'ndaki Çavdar köyünün eski muhtarı İhsan Garagöz madenin kesmek istediği çam ağaçlarına sahip çıktığı için 25 ay hapis cezası aldığını belirterek, “Ben de adalet arıyorum” dedi.

Aydın ve Muğla il sınırında bulunan antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları, son yıllarda maden işletmelerinin yol açtığı doğa tahribatı ile sık sık gündeme geliyor. Dünyada ender görülen gnays kayalardan oluşan jeolojik yapısı, neolitik çağa tarihlenen 8500 yıllık kaya resimleri, fıstık çamları, zeytincilik ve hayvancılık ilgi bin yıllardır bölgede yaşayan canlılara ev sahipliği yapan dağın bugünkü hali içler acısı. Dağın dört bir yanında faaliyet gösteren kuvars, feldspat ve kömür madeni işletmeleri çok büyük bir doğa tahribatına yol açarken Latmos’un korunması ve Milli Park ilan edilmesi için verilen mücadele de devam ediyor.

Latmos’un yamaçlarında bulunan Söke’ye bağlı Çavdar Köyünün eski muhtarı İhsan Garagöz de dağın korunması mücadelesi verenlerden biri. Bazen tek başına açtığı davalar bazen doğa talanını gösteren videolar ile dağdaki tahribatı gündeme getirip engellemeye çalışan Garagöz, bu mücadelesi nedeniyle zaman zaman hedef haline de geliyor.

“ORMANI KESENE DEĞİL BANA DAVA AÇILDI”

Türkiye’nin dört bir yanında bir haftadır devam eden eylemlerdeki adalet arayışından ilham alan Garagöz, Evrensel'i arayarak “Ben de adalet arıyorum. Dağdaki çam ağaçlarını, devlete ait ormanları korumaya çalıştığım için saldırıya uğradım. Kendimi korumak isterken dava ağaçları kesenlere değil bana açıldı ve 25 ay hapis, 15 bin lira da adli para cezası verdiler. Yargıç, işin kavga boyutunu görürken yolsuzluk boyutunu görmemeyi yeğledi” dedi.

Jandarmadan kıyı kontrol devriyesi Jandarmadan kıyı kontrol devriyesi

Hsan Garagoz

"DOSYADAN DELİL BİLE YOK ETTİLER"

Maden işletmelerinin hiçbir yasa ve hükmü tanımadığını, kesinleşmiş mahkeme kararlarına rağmen çalışmalarına devam ettiğini belirten Garagöz, “Madenin pasa dökmek için parasını vererek birilerine kestirmek istediği ağaçları korumak isterken saldırıya uğradım. Bu ağaç katliamına yapanların bunun karşılığında IBAN’larına para yatırıldığını, kestikleri ağaçları sattığını hesap hareketleri ile göstermiş olmama rağmen bunlara bir şey olmadı. Dosyadan delil bile yok ettiler. Ancak, bu saldırgan kişilere karşı kendimi korumaya çalıştığım için bana 25 ay hapis cezası verdiler. Hapis yattım, cezam ertelendi ama bu dağları yok edenler, devletin ormanlarını kesenler ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Madenci ormanları satın aldı ve IBAN’lara para yatırdı. Bunu kabul etmeyen savcılar var. Devlet malına sahip çıkmak ne zamandan beri suç oldu? Bu mu adalet?​” diye konuştu. Toplumun adalet özlemi ve hukuksuzluklara karşı sokaklara çıktığını söyleyen Garagöz, “Ben de adalet arıyorum. Hem Latmos’un kayaları, ağaçları, börtü böceği için hem kendim için” ifadelerini kullandı. 

Editör: Tuğba Aydın