HABER: EKİN KORKMAZ

Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi’nde özel bir şirket tarafından başlatılan jeotermal enerji santrali çalışması mahalle sakinleri tarafından protesto edildi. İncir ve zeytin bahçeleri içinde yer alan, aynı zamanda yerleşim yerine çok yakın olan alanın proje sahası olarak belirlenmesi bölgede yaşayan halkın tepkisine neden oldu.

"İNSANLAR DEVLETİN ŞİRKETİ ADI ALTINDA YANILTILDI"

Avukat Ferah Altuntaş Aydın’da 1.5 milyon zeytin ve incir ağacını yok edecek olan 24 MV’lik Kocaer 1 JES projesinin yapılmasına tepki göstererek şunları söyledi; "Bu bölge jeotermal santral kurmak isteyen Kocaer tarafından alınmış. İzin olmaksızın bölgede hazırlıklar başlamıştır. Şimdi bu bölgede 24 megavat büyüklüğünde bir jeotermal santral için izin aldıkları duyuru yaptılar borsaya. 24 megavatlık bir jeotermal santral işletme ruhsatları yok. Bununla ilgili henüz arama ruhsatları yok. Bölge halkına kuyu açma izni alındığı bilgisi veriliyor. Zaten zamanında da bu bölgelere kablolar döşenirken deprem araştırma şirketiyiz olarak açıklama yapıldı. insanlar devletin şirketi adı altında yanıltıldı. Dolayısıyla bu bölge de yerleşim yerinin ortasında jeotermal kuyusu istemiyoruz. Yapılan işlem yasaya uygun değildir. Devlet makamlarının bu konunun yaklaşımlarının takipçi olacağız. Horsunlu Ortakça denilen bir bölge 12 km'lik bir bölgedir aşağı yukarı. Kuşuçusu 15 km. Bu 15 km alanda 7 tane köy yaşamakta. Yürüme mesafesinde köyler, birbirine yakın. Ve siz buralarda boş tarla bulamazsınız. Sadece yonca için tarla bırakılır" dedi.

Jes2

"BU BÖLGEYE JEOTERMAL SANTRAL YAPMAK HALKIN EKMEĞİNE AYKIRIDIR"

Avukat Altuntaş 10 bin insanın bu bölgeden ekmek yediğini belirterek; "Bölge halkı incir ve zeytin üreticisidir. 10 bin insan bu bölgeden ekmek yiyiyor. Dolayısıyla bu kadar yoğun nüfusun yaşadığı bu kadar ciddi bir şekilde incir ve zeytin tarımının yapıldığı bölgeye jeotermal santrali yapmaya kalkışmak yasalara, bölge halkının ekmeğine aykırıdır. Bölge halkı bunun sonuna kadar takipçisi olacak. Gördüğünüz gibi zeytinliklerin ortasına kuyu açmaya hazırlanıyorlar. Ancak bölge halkı bundan son derece rahatsız. Biz yasalara saygılıyız. Yasaların uygulanmasını istiyoruz. Şirket yetkililerini de bölge halkının çağrısına kulak vermeye davet ediyoruz. Bu bölgede 1 buçuk milyon ağaç var. Şimdi elimizde işlem dosyası örneği olmadığı için proje olarak nerelere kadar uzanacaklarını bilmiyoruz. Ancak yapılan açıklamalarda, şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamalarda 24 megavat birinci faz olarak duyuruluyor. Ve bunun ikinci üçüncü fazı da olacak. Dolayısıyla kesilebilecek ağaç sayısını öngöremiyoruz.  Zaten Çevre Şehircilik Bakanlığı'nda bununla ilgili yapılmış bir işlem dosyası açılmış bir başvuru yok. İzinleri yok. Ancak Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamalardan bir olumlu görüş aldıklarını anlıyoruz. Olumlu görüş olarak tabir edilen şey şu; 5 megavatın altında bir deneme kuyusu açacağız dendiğinde o zaman ÇED yönetmeliğinden muaf oluyorsunuz. Ama siz devletin makamlarına 5 megavatın altında bir işlem yapacağız diyip başvurusunu yapıp bununla ilgili olumlu  görüş alıp sonrasında 24 megavat için jeotermal santral için olumlu görüş aldık diye duyuru yaparsanız burada bir yanlış durum var. Dolayısıyla biz verilen alınan bir ruhsat izin varsa bölge halkı olarak bunun bizimle paylaşılmasını istiyoruz. Aksi taktir de yapılan işlem yanıltma olur ve bunun kanunlarımızda suç olarak karşılığı vardır. Bölge halkı hassasiyetle bu konunun takipçisi olacak." ifadelerini kullandı.