Başaran Aksu’nun da aralarında olduğu 5 kişi gözaltına alındı Başaran Aksu’nun da aralarında olduğu 5 kişi gözaltına alındı

Söke’nin Serçin Mahallesi sınırlarındaki bir bölge " Sütlü Bölgesi Prehistorik Kaya Resmi, Bizans Sınır İşareti ve Arkeolojik Yerleşimi I. Derece Arkeolojik SİT" ilan edildi. Koruma kararı ilan edilen bölgede Prehistorik döneme ait 1 adet kaya resmi ve aynı kaya üzerinde 1 adet Bizans dönemi sınır işareti ile söz konusu kayalığın kuzey yakınında şapel kalıntısı, sanduka mezar yapısı, temel duvarları kalıntıları ve pişmiş toprak seramik parçaları yayılımına ait Bizans dönemine (M.S.II.-12.yy) tarihlendirilebilecek arkeolojik yerleşimi sahası tespit edildi. Bölgede bakanlık izni olmadan işlem yapılamayacak Karar tapuya şerh olarak düşecek ve bölgenin koruma amaçlı imar planları hazırlanacak.

Karar şu şekilde: Yapılan görüşmeler sonucunda; Latmos dahilindeki tespit ve tescil çalışması programı kapsamında Aydın İli, Söke İlçesi, Serçin Mahallesi, Eğridere Mevkiindeki Tabiat Parkı ve İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 20.12.1989 tarih ve 1055 sayılı kararıyla tescilli I. ve III. Derece Doğal Sit sınırları içerisinde kalan alanda, tapunun 104 ada, 54 parsel numarasında kayıtlı taşınmazın bir bölümü ile tapulama harici alanda tespit edilerek Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Uzmanlarınca I. Derece Arkeolojik Sit olarak önerilen ve içerisinde Prehistorik döneme ait 1 adet kaya resmi ve aynı kaya üzerinde 1 adet Bizans dönemi sınır işareti ile söz konusu kayalığın kuzey yakınında şapel kalıntısı, sanduka mezar yapısı, temel duvarları ve pişmiş toprak seramik parçaları yayılımına ait Bizans dönemine (M.S.II.-12.yy) tarihlendirilebilecek arkeolojik yerleşimin olduğu sahanın, 2863 sayılı Kanununa bağlı yürürlüğe giren "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik" gereğince I. Derece Arkeolojik Sit potansiyeline haiz olduğu anlaşıldığından alanın "Sütlü Bölgesi Prehistorik Kaya Resmi, Bizans Sınır İşareti ve Arkeolojik Yerleşimi I. Derece Arkeolojik Sit" alanı olarak tesciline, karar verildi. (Ege'de Sonsöz)

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

Editör: Berna Turan