Alman RES şirketinden Latmos’ta koordinat oyunu:  Latmos'a 18 türbin dikilecek Alman RES şirketinden Latmos’ta koordinat oyunu: Latmos'a 18 türbin dikilecek

8 bin 500 yıllık kaya resimlerinin bulunduğu, dünyadaki ender jeolojik yapılardan birisine sahip Latmos Dağı’nda Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Çavdar ile Mersinbelen köyleri arasındaki 19 parsel Cumhurbaşkan'ının kararı ile kamulaştırıldı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Sarıçay mevkiindeki arkeolojik alanları birinci ve üçüncü derece SİT alanı ilan etti.

 TARİHİ KALINTILAR ZARAR GÖRDÜ

Acil kamulaştırma kararının ardından 153 bin 186 metrekare büyüklüğündeki alanda linyit ocağı faaliyete başladı. Ancak çalışmaların arkeolojik SİT alanlarına taşındığı ve tarihi kalıntıların zarar gördüğü idda edildi.

Artı Gerçek’e konuşan Çavdar Köyü eski muhtarı İhsan Garagöz, "Kurul'dan aldığımız ada ve parsel bilgilerine göre arkeolojik SİT sahasına girilmiş ve orada da tahribat yapılmış. Eski yapıların üzerine pasa atıkları dökülmüş. Eski muhtar olduğum için bölgeyi biliyorum. Hangi bölgenin hangi parsele girdiğini biliyorum. Normalde bu bölgeye bir kazma dahi vurulamaz. Koruma Kurulu da bölgede madencilik çalışmalarının yapılamayacağını kesin bir dille belirtmişti” dedi.

LATMOS BÖLGESİ KORUMA ALTINA ALINMALI

Çalışma yapılan tarihi yapıların koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Garagöz, şöyle konuştu:

“Konuyu Latmos Platformu’na ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na taşıdık. Toprak sahasının altında, arasında tarihi kalıntıları gördüm. Üstüne bir de başka ocaktan bu bölgeye atık malzemeleri getirilmiş. Şirketlerin ufak çıkarları için tarihi eserler tahribatla karşı karşıya. Üç kuruşluk, değersiz linyit ocağı için tarihi eserler hiçe sayılıyor. Bakanlığın ekoturizm olarak değerlendirmesi gerekirken, linyit ocağına izin verildi. Latmos bölgesi bütünlüklü olarak milli park olarak edilmeli ve koruma altına alınmalı.”

ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ