HABER: TUĞBA AYDIN
Aydın Ekoloji ve Yaşam Derneği, Çine Yaşam Platformu ve Muğla Yeşil Yaşam Derneği, Aydın Adliyesi Bölge Mahkeme İdaresi binası önünde Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Çavdar Mahallesi’nde bulunan Kormad Madenciliğe ait kuvars maden ocağının kapasite artışına ÇED gerekli değildir kararına itiraz etmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Milli hazinelerden biri olan Latmos’un korunması gerektiğini haykıran çevreciler, Aydın İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı.
İPTAL DAVASI AÇILDI
Bulunduğu coğrafyada tarihinin yanı sıra binlerce yıllık geçmişiyle önemli bir bölge özelliği taşıyan Latmos’ta, 2004 yılından bu yana maden faaliyetleri nedeniyle çevre ve tarımsal anlamda zararlar meydana geliyor, bölge halkı bu olumsuzluklar karşısında mücadele etmeye çalışıyor. Son olarak maden ocağının kapasite artışına ÇED gerekli değildir kararının çıkması üzerine ilk hukuki adım atıldı. Bölgede yaşayan ve her gün maden ocaklarının yaratmış olduğu sorunlara direnen köylüler duruma itiraz etmek için harekete geçti. Çevre platformları ile birlikte Aydın İdare Mahkemesine gelen köylüler, iptal davası açtı.
"LATMOS BÜTÜNLÜKLÜ OLARAK KORUNMALI VE MİLLİ PARK OLMALI"
Bölgenin önemine değinen Arkeolog ve çevreci Selahattin Aydın, “Bugün Latmos’un bir kolu olan Söke Çavdar’daki madenleri durdurmak için buradayız. Maden çok genişledi ve alandaki fıstık çamlarını, zeytinleri ve kültürel mirası tehdit etmeye başladı. O nedenle biz bugün Latmos’ta uzun yıllardır bir karşı çıkış var ama hukuksal olarak bir zemini olmadığı için bugün bu adımı başlattık burada. Latmos çok önemli bir yer. Yüzlerce kaya resmi var burada. Fıstık çamları, zeytinler, jeolojik açıdan da çok önemli. Her zaman şunu söylüyoruz; Latmos bütünlüklü olarak korunmalı ve milli park olmalı” dedi.