ÇEVRE

Traktörler rahat geçsin diye antik yola beton döktüler!

EKODOSD, Latmos Dağları’nda bulunan antik yola dökülen betonlara dikkat çekerek restorasyon çağrısında bulundu.

Abone Ol

HABER: TUĞBA AYDIN

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Aydın’ın Karpuzlu ilçesi Tekeler Köyü’nde aktif olarak kullanılan antik yolla ilgili bir paylaşımda bulundu. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda koruma altına alınan yolun bir kısmına beton döküldüğüne dikkat çeken dernek, antik yolun gerekli koruma önlemlerinin alınması ve bozulan yerlerin restorasyonun sağlanması için çağrıda bulundu.

Herakleia’nın kurucusu Pleistarkhos tarafından yaptırıldığı bilinen ve taş döşeli yolların Myus, Alinda, Alabanda, Tralleis kentlerini, Menderes Vadisi ile Marsyas Vadisini birbirine bağlıyor.

"TRAKTÖRLERİN RAHAT GEÇMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN DÖKÜLMÜŞ"

EKODOSD tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Herakleia’nın batı kesiminden Latmos (Beşparmak) Dağları’nın yükseltilerine doğru uzanan taş döşemeli yolun antik döneme ait olduğu ilk kez Dr. Anneliese PESCHLOW tarafından keşfedilmişti. Coğrafyacı ve kartograf Volker Höhfeld’le birlikte, daha henüz GPS’lerin çıkmadığı dönemlerde bir theodolit ve dört metrelik bir mira ile Latmos Dağları’nın engebeli ve sarp arazilerinde 300 km’şlik bölümünü ölçmüşlerdi. Herakleia’nın kurucusu Pleistarkhos tarafından yaptırıldığı bilinen ve büyük maliyetlere yol açan taş döşeli yolların Myus, Alinda, Alabanda, Tralleis ve Menderes Vadisi ile Marsyas Vadisini birbirine bağladığı görülmektedir. Biz de bu haftaki etkinliğimizde bu antik yollardan birinden Alinda’ya ulaşmak için, Karpuzlu’ya bağlı Tekeler köyüne gittik. Tekeler köyünün kahvesinde çaylarımızı yudumlarken, muhtar Ersin Erçetin’le sohbet ettik. Yürüdüğümüz antik yolun bir bölümüne 2018 yılında dozerlerle girilerek, araç yolu açılması sonucu önemli bir tahribat yaratılmış, bir bölümüne de beton dökülmüştü. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bu işlemler durdurulmuş ve tescil işlemleri gerçekleştirilmişti. Antik yolda yürümenin mutluluğunu yaşarken, bir bölümüne de taşların arasına asfalt döküldüğünü gördük. Bu işlemin traktörlerin daha rahat geçmesini sağlamak için yapıldığını düşünüyoruz. Gelecekte bölgede gelişecek turizm için çok önemli değer olacak olan antik yol her geçen yıl tahribata uğruyor, asfalt ya da daha önceki yıllardaki gibi beton atılıyor. Yolun gerekli koruma önlemlerinin alınması ve bozulan yerlerin restorasyonun sağlanması hem Karpuzlu’ya hem de Tekeler köyüne çok şeyler kazandıracağını düşünüyoruz. Köylülerin yıllardır Pazar yolu olarak bildikleri, Karpuzlu’ya gitmek için binek hayvanlarıyla kullandıkları, eşekleriyle zeytin çektikleri antik yolun güzergahında birçok pınarın olması, antik dönemden günümüze yolun yoğun bir şekilde kullanıldığını göstermektedir."

EKOLOJİ VE ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ