HABER MERKEZİ

Emekli öğretmen Abdullah Tülay hayatını kaybetti Emekli öğretmen Abdullah Tülay hayatını kaybetti

İncirliova'nın Erbeyli Mahallesi’nde bulunan İncir Araştırma Enstitüsü'ne yakınındaki jeotermal enerji santrallerine ait borulardan çıkan gazları görüntüleyen Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Metin Aydın, JES'lerin halk ve çevre sağlığına olumsuz etkilere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

JES borularından yayılan tehlikeye dikkat çeken Metin Aydın, borulardan çıkan buhar görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı. JES'lere ait boruların İncir Araştırma Enstitüsü'ne çok yakın bir noktada olduğunu belirten Aydın, ortaya çıkan gazların tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Enstitüde incirin daha kaliteli ve sağlıklı şekilde yetişmesi, çiftçiye daha fazla kazanç getirmesi için araştırmalar yapıldığını ifade eden Aydın, incirin çevresel faktörlerden etkilenme oranlarına da bakıldığını dile getirdi. 
"İNCİRİN KALİTESİNİ ETKİLİYOR"
 Aydın, "Geçmişte yapılan bir çalışmada, jeotermal santrallere yakın bölgelerdeki incir ağaçlarının yapraklarında kuruma, dallarında incelme tespit edildi. İncirin içinde bor, krom, mangan ve diğer ağır metaller saptandı. Bu, incir ve zeytinlerin jeotermal santrallerinden çok yoğun bir şekilde etkilendiğini gösteren bir bulgu. Bu bilimsel çalışma, test çalışmasıydı" dedi.
"İNSANLAR KANSER OLUYOR"
Jeotermal santrallerden çıkan gazların, havadan ağır olduğu için zamanla toprağa çöktüğünü ya da yağmurlarla asidik yağmur şeklinde geri döndüğünü ifade eden Aydın, bu durumun tarımsal ürünlere ciddi zararlar verdiğini ve insanların sağlık sorunları yaşamasına neden olduğunu vurguladı.  Aydın,“İnsanlar kanser olmakta, kronik hastalıklara yakalanmakta ve Aydın ili Türkiye'de ölüm hızı bakımından birinci sırada yer almakta. Dünyada ve bilimde, hiçbir şey tesadüf olarak ortaya çıkmamıştır. Jeotermal santraller duman çıkarmaya, Aydın’ı çürük yumurta kokutmaya devam etmekte” ifadelerini kullandı. 

EKOLOJİ VE ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Editör: EKİN KORKMAZ