HABER: TUĞBA AYDIN
Aydın'ın Çine ilçesinde yer alan Gerga Antik Kenti'nden çalınan anıtsal heykel, 2011 yılında İzmir'e bağlı Pınarbaşı Mahallesi'nde bir çiftlikte ele geçirilmiş, ardından İzmir Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilmişti. İzmir Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde bekleyen heykel, yıllar sonra kendi topraklarına dönerken ne zaman teşhir edileceği merak konusu oldu. Heykelin Aydın'a getirilmesi konusunda farkındalık oluşturan isimlerden olan Arkeolog Selahattin Aydın, konuya ilişkin Aydın Haberleri'ne özel açıklamalarda bulundu.
"HEYKELLERİN KENTİN BELLİ NOKTALARINA DİKİLDİĞİNİ BİLİYORUZ"
Gerga Antik Kenti'nin tarihsel ve bölgesel önemi hakkında bilgi veren Aydın: " Gerga, Karia Bölgesi sınırları içerisinde yer alan ve tamamen Karia özelliği gösteren bir yer. Helenistik ve Roma Dönemi'yle ilgili herhangi bir iz yok. Tamamen dokusunu korumuş. Muhtemelen kutsal bir yer. Alana gittiğinizde kayaların üstünde ve küçük tapınağın önünde Gerga ve Gergas yazılarını görürsünüz. Aslında kentin ismini de tam olarak bilmiyoruz. Kazı yapılmadığı için tam olarak mahiyeti belli değil ama kutsal bir kent olması kuvvetli muhtemel. Orada tapınağa benzer bir alan var, muhtemelen küçük bir tapınak. Bir de Ana Tanrıça inancına dair belirtiler var. Kaçırılan heykelin haricinde alanda heykeller var ve benzerlerinin kentin belli noktalarına dikilmiş olduğunu biliyoruz" dedi.
"HALA SERGİLENECEK HALE GETİRİLMEMİŞ"
Gerga anıtsal heykelinin hikayesini anlatan Aydın, "Gerga yazılı heykel 2011 yılında İzmir'de bir çiftlik evinde ele geçiriliyor ve İzmir Arkeoloji Müzesi'ne taşınıyor. Orada, kenarda, köşede diyebileceğimiz çok bilinmeyen bir noktada öylece bekliyordu. Biz de uzun zamandır orada bulunan heykelin asıl yeri olan Aydın Arkeoloji Müzesi'ne gelmesi için çok uğraştık çünkü gerçekten önemli bir eser. Yapıldığı taşı bile kendi coğrafyasına ait bir parça, tamamen yerel ve Anadolu özelliği gösteren bir heykel. Üzerinde de Gerga ismi yazıyor. Bu heykel, uzun uğraşlar sonucu Aydın Arkeoloji Müzesi'ne geldi ama ne yazık ki o zaman da teşhir edilmek için bir alana konulacağı söylendi ama öylece müzenin çimenliğinin üzerine bırakılmış, orada duruyor. Hala daha sergilenecek hale getirilmemiş" ifadelerini kullandı.
"BEKLENTİMİZ TEŞHİR EDİLEBİLİR HALE GETİRİLMESİ"
Heykelin, kentin sahip olduğu önemli eserlerden biri olduğunu vurgulan Aydın, "Bizim beklentimiz, anıtsal Gerga heykelinin teşhir edilebilir hale getirilmesi. Müzeye gittiğimizde ilk olarak dikkati çekecek bir noktaya konulması ve bilgisellerle birlikte antik kentle bağlantı kurularak insanlara aktarılması" diye konuştu.