HABER: EKİN KORKMAZ
İzmir'in Seferihisar ilçesinde 30 Ekim 2020 yılında 6.6 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş 117 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yaşanılan felaketin 3’üncü yıldönümünde açıklamalarda bulunan JMO Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru: "Deprem de İzmir ili Bayraklı ve Bornova ilçelerinde 9 bina tamamen yıkılmış, 618 ağır hasarlı, 660 orta hasarlı, 7671 az hasarlı bina tespit edilmiştir. Afet sonucu 118 yurttaşımız yaşamını yitirmiş 1032 yurttaşımız yaralanmıştır. Bu deprem fay üzerinde olmasa bile binaların depremle yıkılabileceğinin ders alınacak bir örneğidir." dedi.
"AYDIN KENTİ DEPREM TEHLİKESİ ÇOK YÜKSEK YERLEŞİM YERİ"
Başkan Kuru Aydın ilinin deprem tehlikesi yüksek yerleşim yeri olduğunu söyleyerek: "İçerisinde yaşadığımız Aydın kenti tüm ilçeleri ile birlikte, deprem tehlikesi çok yüksek yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. İlçelerinin neredeyse tamamı, Jeoloji literatüründe Menderes Grabeni olarak yer edinmiş, kenarları aktif D-B doğrultulu normal faylarla sınırlı çöküntü havzası içerisinde gelişimine devam eden ilimizde, gerek tarihsel gerekse aletsel dönemde ciddi can ve mal kayıplarına neden olan deprem kaynaklı afetler kayıtlara geçmiştir.1895-1899 yıllarında peş peşe meydan gelen Nazilli ve Aydın depremlerinde, yaklaşık 40 km uzunluğunda fayların kırılması sonucu yer yer 3 m.ye varan düşey atımlar oluşmuştur. Bölgemiz için en yakın tarihli deprem,1955 yılında, Söke ilçesi Balat köyü yakınlarında Sazlı-Priene fay zonu üzerinde meydana gelmiştir. Depremin aletsel büyüklüğü 6.8-6.9 arasındadır." dedi.
"DEPREM MASTER PLANI ÇALIŞMALARINA ACİLEN BAŞLANMALI"
Kahramanmaraş Depremi’deki yıkımı hatırlatan Başkan Kuru, “Ülkemizde meydana gelen böylesine büyük depremler varken, İlimizde, olası bir depremin büyük çaplı bir afete dönüşmemesi için Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği olarak yerleşim merkezlerinin planlama öncesi imar planına esas jeolojik-jeoteknik etütleri ve mikro bölgeleme etütleri ivedilikle tamamlanması gerekmektedir. Kentleşme ve nüfus artışına paralel olarak yeni ve deprem tehlikesinin en az olduğu yerleşim alanların belirlenmesi çalışmalarına hız verilmeli, kentin gelişme aksı deprem güvenli alanlara kaydırılmalıdır. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve diğer tüm ilçeleri kapsayacak şekilde deprem master planı çalışmalarına acilen başlanmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.
"ŞEHİR HASTANESİ'NİN ALÜVYONLAR ÜZERİNE İNŞA EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ"
Açıklamalarında yapılmakta olan Şehir Hastanesi'ne değinen Kuru: "Aydın’da yapılmakta olan Şehir Hastanesi’nin Işıklı Köyü yakınlarında, ovanın ortasında, alüvyonlar üzerine inşa edilmesi kabul edilemez bir uygulamadır. Toplumca deprem bilinci oluşturulması amacıyla anaokullarından başlayarak AFAD eğitimi, orta öğretimden başlayarak jeoloji derslerinin verilmesi son derece önemlidir” dedi.