GÜNCEL

Latmos'ta keşfedilen yeni bitki türüne ADÜ'lü doktorun adı verildi

Latmos'ta tespit edilen yeni bir kazgagası (corydalis) türü bilim dünyasına kazandırılırken, bitkinin bilimsel ismi, keşfi yapan Varol Aydın'a atıfla "Corydalis varolaydinii" oldu.

Abone Ol

HABER MERKEZİ

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Varol Aydın, mart ayında Aydın ile Muğla sınırlarında yer alan Latmos'ta yaptığı yürüyüş sırasında farklı olduğunu düşündüğü bir bitkinin fotoğraflarını çekerek Prof. Dr. Hasan Yıldırım'a gönderdi. Yıldırım, yaptığı araştırma sonucunda bitkinin literatürde kaydının olmadığını belirledi.

Bunun üzerine Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve Varol Aydın, bitkinin bulunduğu mevkide çalışmalar gerçekleştirdi ve bitkinin endemik bir tür olduğu belirlendi. 

Doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Dr. Öğretim Görevlisi Kenan Akbaş'ın da dahil olduğu saha ve laboratuvar çalışmasının ardından hazırlanan bilimsel makale, Finlandiya merkezli uluslararası hakemli dergi Annales Botanici Fennici'de yayımlandı.

Bu sayede bilim dünyasına kazandırılan bitkiye "Latmos kazgagası" adı verildi. Bitkinin bilimsel ismi, keşfi yapan Varol Aydın'a atıfla "Corydalis varolaydinii" oldu.