ÇEVRE

Latmos hakkındaki her şey latmosukoru.org'da

Latmos'un korunması ve geleceğe aktarılması konusunda farkındalığın oluşturulması amacıyla kurulan latmosukoru.org sitesi, halkın kullanıma açıldı.

Abone Ol

HABER: TUĞBA AYDIN


Aydın ve Muğla sınırları arasında yer alan ve antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’ndaki maden ocaklarına karşı, önemli bir mücadele platformu oluşturuldu. Latmos’u korumak ve geleceğe aktarmak amacıyla oluşturulan latmosukoru.org ile kapsamlı bir bilgi portalı ve portal üzerinden geniş bir farkındalık yaratma üzerine çalışmalar yürütülecek. Sitede bölgedeki maden ocaklarının haritalarının yanısıra sit alanları, alanda verilen maden ruhsatları gibi daha birçok konuda bilgiler yer alıyor. 

"LATMOS BÜTÜNLÜKLÜ KORUNMALIDIR"

Konuya ilişkin bilgi veren çevre savunucusu ve Arkeolog Selahattin Aydın, Latmos'un tarihi ve coğrafi önemi hakkında konuştu. Latmos Dağları'nın, Söke, Koçarlı, Karpuzlu ve Milas hattı boyunca uzanan çok önemli bir coğrafya olduğunu kaydeden Aydın, "Latmos, doğası, jeolojisi, arkeolojisi, inançsal eserleri, su kaynakları, kültürü ve geleneksel yaşamıyla bütünlüklü korumayı hak eden yerlerden biridir. Milyonlarca yıl önce başlayan öyküsü, Neolitik Dönem'de inanç ve kültür yaratımıyla önemli bir sıçrama gerçekleştirmiş ve bugüne kadar zamanın devingenliğinde bu süreç sürmüştür. Hem betimler hem de aktarımlarıyla dünya üzerinde eşi benzeri olmayan 7500 yıllık kaya resimleri Latmos'un her köşesine çizilmiştir"dedi.

"LATMOS HAKKINDAKİ HER ŞEY WEB SAYFASINDA OLACAK"

Bölgenin vahşi madencilikle yok olmanın eşiğinde olduğunu vurgulayan Aydın, "Böyle bir coğrafya feldspat, kuvars ve linyit kömürü alabilmek için hukuksuz ve mevzuatsız bir şekilde sömürge madenciliğiyle yok edilmektedir. Bu yok oluşu engelleyebilme, her köşesini bütünlüklü koruyabilme ve geleceğe aktarabilme mücadelesine katkı sağlamak için www.latmosukoru.org sayfasını kurduk. Amacımız böyle bir yerin bilinirliğini arttırıp bu yok oluşa karşı kitleselleşmesini sağlayarak kamuoyu desteğini alabilmek. Web sayfanın içeriğinde Latmos'la ilgili her türlü bilgisel, haritalar üzerinde sit alanları ve sömürge madenciliğin yuttuğu alanlar gibi pek çok veriye ulaşılabilecek. Büyük emekle oluşturduğumuz www.latmosukoru.org Latmos'un bütünlüklü koruma ve geleceğe aktarma konusunda büyük faydalar sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ