EKOLOJİ VE ÇEVRE

‘Kahramanmaraş’ta insanlar donarak öldü Aydın’da ise yanarak ölecek’

Abone Ol

HABER: EKİN KORKMAZ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aydın Şubesi üyeleri bugün Kent Meydanı’nda Aydın’da yaşanılacak olası bir deprem de şehrin depreme hazırlıklı olmadığını ve acil afet planının hazırlanması gerektiği konusunda üst makamlara seslendi. SES Aydın Şube Eş Genel Başkanı Öznur Özağaç basın açıklamasında şunlara değindi;

“YAPILANLARI VE YAPILMAYANLARI ASLA UNUTMAYACAĞIZ”

“Bugün depremin 52. günü ve ilk üç günün hesabı halen verilmedi. Bugün sesimizi, çığlığımızı büyütmek için buradayız. Yapılanları da yapılmayanları da asla unutmayacağız. Maden facialarına fıtrat diyenler, depreme kader diyenler, sel felaketine sessiz kalanlar suçludur ve bu suçlarının hesabını halka verecekler.”dedi.

"DEPREMDE ANINDA OLABİLECEK HASARLAR ÖNCEDEN BELİRLENMELİ"

Planlamaların sadece afet öncesi değil afet sonrası içinde hazır olması gerektiğini vurgulayan SES Aydın Şube Eş Genel Başkanı Özağaç; “Afetin önlenmesi kadar, afete hazır olmak da önemlidir. Bunun için durum saptaması öncelik taşır. Afetteki yıkım ve kaybın büyüklüğü, hemen her afetin ortak noktası olan gecikme, kaynak israfı, kargaşa ve panikle orantılıdır. Bu durum gerçekçi ve düzenli bir planlamanın yapılması ile önlenebilir. Risk altındaki bölgelerde yerleşme yoğunluğu ve düzeni, alt yapı tesisleri acil aydınlatma sistemleri, itfaiye ve hastane gibi önemli yapıların yedek su ve enerji kaynakları afete hazır şekilde planlanıp yapılmalıdır. Binalara, iletişim ve ulaşım hatlarına, su ve yiyecek kaynaklarına, ısınma ve aydınlatma sistemlerine bir deprem anında olabilecek hasarlar önceden belirlenmelidir. Planlama sadece afet öncesi ve afet sırasında neler yapılacağını değil, afetten sonraki dönem çalışmalarını da içermelidir.”  diye konuştu. 

"HASTANELER DEPREME DAYANIKLI OLMALI"

Depreme hazırlığın hastane inşasında başlaması gerektiğini belirten Özağaç; "Sağlık örgütü de depreme kendi açısından hazırlıklı olmalıdır. Riskli bölgelerde oturan vatandaşlara afetlerde ilk yardım hijyen kuralları, göçük altından insan kurtarma gibi konularda eğitim verilmeli, broşürler dağıtılmalıdır. Bu bölgelerde ilaç ve tıbbi malzeme yedeği bulundurulmalıdır. Hastanelerin de deprem için hazırlıklı bulunmaları gerekir. Bu hazırlık daha hastane inşa edilirken, depreme dayanıklı olmasına özen gösterilmesiyle başlar." dedi.

"9 ŞİDDETİNDE İLK DEPREM AYDIN’DA OLDU"

Aydın’ın birinci derece deprem bölgesi olduğunun altını çizen Özağaç; “Aydın ili birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Aydın’da il merkezi dahil olmak üzere en büyük ilçe ve yerleşim yerleri fay hatları, sıvılaşma niteliğindeki toprak zemin üzerlerine kurulmuştur. Şehir tarihinde Aydın’da 6 ve üstü şiddetinde 14 deprem meydana gelmiş ve Batı Anadolu’da 9 şiddetinde ilk deprem Aydın’da yaşanmıştır." diye belirtti. 

"JES BORULARI YERLEŞİM YERLERİNDEN GEÇİYOR"

JES’lerin Aydın için büyük bir tehlike olduğundan bahseden SES Eş Genel Başkanı Özağaç; “Aydın’da 7 büyüklüğünde bir deprem yaşanması halinde, İl genelinde 33 bin 458 binanın yıkılacağı ve 7 bin 417 kişinin hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Kesin olan diger gerçeğimiz ise Aydın’da meydana gelecek 6.7 büyüklüğünde bir deprem sonrası yerleşim yerleri içine ve yakınına kurulmuş olan jeotermal santral ve kuyularda patlamaların olacağıdır. Bugün Aydın’da 35 adet JES, 1000’nin üzerinde jeotermal kuyu ve bunlara ait yerüstü ve yeraltında binlerce kilometre uzunlukta jeotermal boru vardır." dedi.

"KAHRAMANMARAŞ’TA İNSANLAR DONARAK ÖLDÜ BURADA YANARAK ÖLECEK"

JES'lerin şehir merkezi yakınına inşa edilmesi olası bir depremde büyük bir faciaya yol açacağına işaret eden Özağaç; "Aydın’da JES, jeotermal kuyu ve jeotermal borularını tehlikeli kılan durum bunların faaliyetleri sırasında sıcaklığı 300 dereceye ulaşan akışkan kullanmalarıdır. Diğer çok önemli tehlikeli durum ise bu tesislerin birinci derece fay hatları üzerine, sıvılaşma özelliği olan arazi alanlarına, yerleşim yerleri içine veya çok yakınına kurulmuş olmaları, jeotermal boruların yerleşim yerlerinde sokakların içinden ve binaların üstünden geçirilmiş olmasıdır. Daha açık bir tabir ile 7.7 ve 7.5 şiddetindeki depremler sonrası Kahramanmaraş’ta insanlar soğuktan donarak öldü, Aydın’da ise yanarak ölecek.” dedi.