HABERLER

Bebek Dionysos’un dağlarında büyüdüğü iki yakalı kent Nysa ziyaretçilerini bekliyor

Bebek Dionysos’un dağlarında büyüdüğü, yüzlerce yıl eğitimin ve şenliklerin yuvası olan iki yakalı kent Nysa, Aydın’ın özel rotalarından biri olma özelliği taşıyor.

Abone Ol

Aydın’ın Sultanhisar ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Nysa Antik Kenti, ziyaretçilerine tarihten mitolojiye, sanattan mimariye daha birçok konuda eşsiz bilgiler sunuyor. İki yakalı kent olarak da bilinen Nysa’nın tiyatro binası için Kültür Turizme Destek Programı kapsamında Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Nysa Kazı Başkanlığı restorasyom projesine başvurmuş, Nysa tiyatrosunun bin 800 yıllık sahne binasının birinci katı ayağa kaldırılmıştı. Nsya Festivali kapsamında zamanında devlet tiyatroları gelmiş, Barış Manço, Belkıs Akkale gibi önemli isimler konserleriyle bölge halkına unutulmaz anlar yaşatmıştı. Nysa tiyatro binası restorasyon sonunda tekrar bu konserlere ev sahipliği yapacak.

2012 yılından bu yana Kazı Başkanlığı görevini yürüten Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner Nysa hakkında bilgi verdi; “1990 yılından beri bilimsel kazılar Ankara Üniversitesi tarafından yürütülüyor. 2012 yılından beri benim başkanlığımda çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda tiyatro restorasyon projesi, sahne binasının ilk katı tamamlandı. Burada yine o eskisi gibi bölgeye bir devlet tiyatrosu gelip bir oyun sergileyebilecek. Bekli bir İdil Biret gelir, belki Fazıl Say gelir. Klasik müzik konseri olur. Bölge için önemli bir kültür merkezi. Antik dönemde de Nysa Antik Kenti gymnasium o dönem ki okulu ve kütüphanesi ile eğitim ve kültür kenti. Bugün de baktığımız zaman Nsya yine eğitimin ve kültürün kenti” dedi.

Döneminde eğitim anlamında sayılı kentlerden biri olduğunu kaydeden Öztaner, “Strabon’un söylediği gibi çift yakalı kent . Meşhur coğrafyacı Amasyalı Strabon’da diyor ki ben gençken Nsya’da Aristodemos’tan eğitimimi aldım. Yani o da okumaya Nsya’ya gelmiş dolayısıyla Nysa o kadar önemli bir kent ki antik dönemde de milattan önce birinci yüzyılda da okumaya Amasyalı Strabon’un gelip ders aldığı bir yer. Dolayısıyla biz bunu eğitim, kültür kenti olarak devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Mimari önemine ilişkin bilgi veren Öztaner; “Tüneli, 3 köprüsü, cadde sokak sistemi dikdörtgen planlı, ızgara planlı cadde sokak sistemiyle zor bir topografyaya, sel sularının yardığı bir dere üzerine kurulmuş bir yer. 3 tane köprüsü var, tüneli var. Güzel bir şehircilik örneği. Stadyumu var, alt yapısına bakıyorsunuz o yüzden de diyorsunuz ki Roma mimari mühendisliğinin eşsiz bir örneği. Bu açıdan da öne çıkıyor ve mitolojide Dionysos’un evi olarak biliniyor” diye konuştu.

Anadolu’da podyumu frizli olan dört tane tiyatrodan biri olan Nysa tiyatrosunda Dionysos’un hayatını işlenmiş olduğunu belirten Öztaner, “Mitoloji de Hermes bebek Dionysos’un getiriyor. Nysa dağının perilerine teslim ediyor, büyüsün diye saklıyorlar. Ve Dionysos’un büyüdüğü yer Nsya bu açıdan da önemli. Nysalılar, bu frizlere baktığımız zaman Nysa kentinin bir noktada hikayesini bize bin 800 yıl öncesinden anlatıyorlar. O Nsyalılar diyor ki biz şuyuz biz Dionysos’un büyüdüğü yeriz diyorlar. Dolayısıyla mitolojik açıdan da önemli. Bunlar da bizim tabi sloganımız oluyor. Kültür turizminin yeni rotası Nysa, çift yakalı kent Nsya, bebek Dionysos’un büyüdüğü yer, eğitim kültür kenti Nsya, Roma mimari mühendisliğinin eşsiz örneği. Nysa’nın Tanrısı da diyorlar Dionysos’a. Bu kent için çok heyecanlıyız. Restorasyon çalışmalarının ilerledikçe heyecanımız artıyor” dedi.