HABERLER

Antik Latmos zenginliğiyle büyüledi

Binlerce yıllık geçmişiyle Latmos, doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından Türkiye’nin önemli alanları içerisinde yer alıyor.

Abone Ol

Bafa Gölü’nün doğusunda, Aydın ve Muğla sınırları içerisinde, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alan 124 kilometre büyüklüğündeki Latmos, doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından Türkiye’nin önemli alanları içerisinde yer alıyor. Yaz aylarının gelmesiyle beraber gezi rotası belirleyen doğaseverler Latmos bölgesini de listeleri arasına almaya başladı. Günümüzde Beşparmak Dağları olarak biline antik adıyla Latmos bölgesi tarih boyunca Antik Herakleia ve Myus’tan gelerek Alinda ve Amyzon gibi önemli antik kentlere ulaşan antik yollarına ev sahipliği yaptı.

Arkeofili’den edinilen bilgilere göre, “Latmos’un M.Ö. 400’lü yılların sonunda terk edildiği ve M.Ö. 300’lü yıllarda ise aynı bölgede daha büyük bir şehrin kurulduğu ve o şehre, Yunan mitolojisinin halk arasında sevilen kahramanlarından olan Herakleia’nın adının verildiği düşünülmektedir. Ancak o devirlerde yaklaşık olarak otuz kente daha Herakleia ismi verilmiştir. Bu sebeple şehri diğerlerinden ayırt edebilmek için, bugün Beşparmak Dağları olarak bilinen ancak antik dönemde ismi Latmos olan dağın ismini, yeni şehrin isminin yanına eklemiş ve şehri Latmos Herakliası olarak adlandırmışlardır. Latmos Herakleiası Bafa Gölü kenarında bulunan Kapıkırı Köyü’nün bulunduğu yerde olup, Latmos ve Latmos Herakleiası’nı çevreleyen geniş bir saha içerisinde Athena Tapınağı, Endymon’un Kutsal Alanı, Zeus tapınağı ve antik mezarlar bu zaman diliminden günümüze kadar ulaşmış en önemli kalıntılar” olduğu bilinmektedir.

Latmos bölgesinde binlerce yıl öncesine ait yeni kaya resimleri keşfedilirken daha önce bulunan İsa ve havarilerinin resmedildiği fresklerin kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildiği görüldü. Bölge ve Türkiye topraklarının tarihi açısından önem arz eden tarihi yapıların zarar görmüş olması doğaseverleri üzdü.

Aydın’da faaliyet gösteren Rotamız Anadolu grubundan 55 kişilik ekip Latmos dağına trekking etkinliği gerçekleştirdi. Aydınlı ekip Gölyazı köyünden başlayarak kaya fresklerinin bulunduğu Yediler ve İsa Mağarası’na yürüyüş gerçekleştirdi. Ekip kaya resimlerini inceledikten sonra Kapıkırı köyüne kadar tekrar yürüyüşe geçti. Toplamda 12 kilometre yol kat eden ekip, Latmos ve Herakleia’ya hayran bir şekilde yürüyüşü sonlandırdı.