ÇEVRE

Didim Manastır koyu için sevindiren haber! Karar Danıştay'dan döndü

Manastır Koyu’ndaki yapılaşma oranını beş kat artıran Cumhurbaşkanlığı kararı Danıştay’dan döndü. Didim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hekimoğlu, "Kolay bir mücadele olmadı. Karşınızda Cumhurbaşkanlığı’nın kaynakları var ama sonuna kadar vazgeçmedik" dedi.

Abone Ol

Artı Gerçek'in haberine göre; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın talebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Didim’in kıyı bölgeslerinden Manastır Koyu ve yakın çevresini yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açan çevre düzeni plan değişikliği Danıştay’dan döndü.

Didim Derneği tarafından açılan davada emsal değeri 0,10 olan inşaat hakkının tam 5 katı artırılmasını önünü açan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı degisikliginin,
1/5000 ölçekli nazım imar planının ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptalini istenmişti. Bilirkişi raporuna rağmen Danıştay 6’ncı Dairesi davanın reddine karar vermişti.

Ancak karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı. Kurul, 6’ncı Daire’nin redde ilişkin kararını bozdu ve Cumhurbaşkanı Kararı’nı iptal etti. Karar oy çokluğu ile alındı.

"TARİHSEL ÖZELLİKLERİ BOZULABİLİR"

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Ekosistem bütünlüğünü korumakta olan bölgenin bu kullanımları kaldırılarak turizm tesis alanı olarak planlanması suretiyle, alanın doğal bütünlüğü, ekosistem sürekliliği, ekolojik özelliklerinin yanı sıra, içinde şapel kalıntısı da barındıran tarihsel özelliklerinin bozulmasına neden olunduğu, aynı zamanda ülkenin genel ekonomik kalkınma stratejileri ile turizm sektörü stratejisini şekillendiren 'sürdürülebilirlik ilkesine' aykırılık olduğu, yapılaşma kararının doğal yapıyı tahrip ettiği gibi çevreyi koruma hedefini
güvence altına alan bir gelişme ve kalkınma ilkesiyle bağdaşmadığı, diğer yandan, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin çevre düzeni planlarına yönelik değişikliklere ilişkin hükümlerine uyarlık bulunmadığı, belirtilen nedenlerle, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının ana plan stratejisini zedeleyen, planın sürekliliğini, koruma ve kullanma dengesini bozan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğinde, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve imar mevzuatına uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

"KURUL PLANI HUKUKA AYKIRI BULDU"

Kararı Artı Gerçek’e değerlendiren Didim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve şehir plancısı Filiz Hekimoğlu şunları ifade etti:

“Kurul planı hukuka aykırı buldu. İptal etti. Bilirkişi, tetkik hakimi ve savcının olumlu raporuna rağmen davanın reddedilmesi ve sadece plan notunun bir kısmını değiştirilmesine yönelik karar bize garip gelmişti ama Kurul kararı bozdu. Doğrusu buydu. Üst mahkeme bizim söylediklerimizi söyledi. Kolay bir mücadele olmadı. Karşınızda Cumhurbaşkanlığı’nın kaynakları var ama sonuna kadar vazgeçmedik. Derneğimizi kutluyorum. Güzel bir karar. Farklı bir karşılaşır mıyız? Bunu süreç gösterecek. Ama Didim’ê rant odaklı planların gelmemesi gerektiğini umarım anlamışlardır.”

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ