TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 12’nci Kalkınma Planı görüşmelerinin ilk günü sona erdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, muhalefet milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yılmaz, muhalefetin “inanılır olmadığı” yönünde eleştirdiği planın, “dijital demokrasi” ile hazırlandığını şöyle savundu:

“On İkinci Kalkınma Planı’mız da Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın koordinasyonunda katılımcı bir yaklaşımla kamu kesimi, özel kesim, sivil toplum temsilcileri ile akademik çevrelerin katkılarıyla hazırlanmıştır. Bununla birlikte, internet üzerinden gerçekleştirilen vatandaş anketi yoluyla da milletimizin görüş ve önerilerine açılmıştır. Bu da önemli. ‘Dijital demokrasi’ diye bir kavram da var, bu imkânları artık daha fazla katılım için kullanmak gerekiyor. Taslak çalışmalar vatandaşımızın önerilerine, eleştirilerine açılmıştır, yanlış hatırlamıyorsam 40 binden fazla vatandaşımız internet aracılığıyla girip görüşlerini, önerilerini yazmışlardır. Bunlar da Strateji ve Bütçe Başkanlığımız tarafından değerlendirilmiş ve olabildiğince plana yansıtılmıştır.”

Yılmaz, hükümetin neden 2023 hedeflerini tutturamadığı yönündeki eleştirilere ise “Biz de şöyle bir anlayış var, ben bunu geçmişte de hep gördüm: ‘Bir hedef koyduysak hiç sapmasın, yüzde 100 yapalım’ gibi bir yaklaşım var. Dünyanın hiçbir yerinde koyduğu hedefi yüzde 100 gerçekleştiren bir ülke hatırlamıyorum ben, böyle bir şey söz konusu değil” diye yanıt verdi.

“KURDA HAREKETLİLİK BEKLEMİYORUZ”

Yılmaz, döviz kurunda hareketlilik beklemediklerini ise şöyle açıkladı:

“: Kurumuz son dönemlerde önemli bir düzenleme yaptı, önemli bir hareketlilik oldu; önümüzdeki dönemde böyle bir hareketlilik beklemiyoruz doğrusu, bu ölçüde yüksek bir hareketlilik beklemiyoruz. Gündelik gelişmelere göre, haberlere göre, arz talep şartlarına göre kurda mutlaka belli bir salınım olacaktır ama son dönemlerde yaşadığımıza benzen bir hareketliliği teknik olarak da siyasi olarak da beklemiyoruz.”

Yılmaz, ÇAYKUR’un özelleştirileceği iddialarını ise şöyle yanıtladı:

“Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Varlık Fonu tarafından hiçbir şekilde özelleştirmeyle ilgili bir çalışma olmamıştır. ÇA YK UR özerk bütçesiyle bir iktisadi devlet teşekkülü olarak çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca, ÇAYKUR 2023 yılında yeni yapılan 2 fabrikasıyla kapasitesini artırarak özelleştirmeden uzak, yatırımlarına devam etmektedir.”

Yılmaz, kur korumalı mevduatla ilgili de açıklama yaparak, şunları söyledi:

“Kur korumalı mevduat konusunda yine çeşitli sorular, değerlendirmeler oldu. KKM’ye 2022 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 92,5 milyar lira ödeme yapılmış, Merkez Bankası tarafından 72,8 milyar lira ödeme yapılmış. 2023 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığımız 59, 5 milyar lira ödemiş durumda, Merkez Bankamız geçen geldiğinde kendi hesabını zaten ifade etti. Biliyorsunuz, bir kanuni değişiklik le kur korumalı mevduat bütçeden Merkez Bankasına tamamen transfer edilmiş oldu. Belli bir bütünlük içinde Merkez Bankamız bunu yönetiyor. Son dönemlerde atılan adımlarla kur korumalı mevduattan belli bir çıkış süreci başlamış durumda ama bu bir anda gerçekleşecek bir durum değil, oldukça önemli bir hacme ulaşmış durumda. Finans piyasalarımızda istikrarsızlığa yol açmadan, rezerv birikimimizle, finansal piyasalardaki olumlu yönde gelişmelerle birlikte, buna paralel bir şekilde, belli bir seyir içinde kur korumalı mevduat tan çıkış süreci devam edecektir; burada da bu sürecin başladığını görüyoruz. Özellikle yapılan regülasyonlarla bankacılık sistemi kur korumalı mevduattan çözülen kaynağı büyük oranda Türk lirası cinsi finansal enstrümanlara yönlendirmektedir. Bu süreç önümüzdeki dönem de devam edecektir.”

@aydinhaberlericom

Aydınlı vatandaşlara, İsrail-Filistin savaşına Türkiye müdahil olmalı diye sorduk👇 🗣Niye hep Türkiye giriyor? 🗣"Hepimiz gitmeliyiz bence" 🗣"Askerlerimiz bizim askerlerimiz, bizim sınırlarımızı korumalı"

♬ orijinal ses - AYDIN HABERLERİ