GEZİ REHBERİ

Buldan bezinin sihirli yolculuğu

Abone Ol

HABER: TUĞBA AYDIN

Tripolis antik kentinde büyük medeniyetleri içinde barındıran, doğal güzelliklerinin yanı sıra mimari ve kültürel mirasa da ev sahipliği yapan Denizli'nin Buldan ilçesi, adıyla meşhur bezini üretmeye ve dünyaya pazarlamaya devam ediyor. Buldan’ın kültürel mirasının günümüze kalan en belirgin ürünlerinden biri dokuma kültürü, kara tezgâhlardan büyük pazarlara uzun ve emek dolu bir yolculuk gerçekleştiriyor. Doğal pamuklu kumaştan ve kara tezgâhlardan dokunarak üretilen Buldan bezinin üretiminde; doğal pamuk, nar kabuğu, ayva çekirdeği, ceviz yaprağı ve meşe palamudundan elde edilen boyaların kullanılması, ürünleri sağlıklı ve dayanıklı kılıyor. Buldan’da 11 yaşından bu yana dokuma tezgâhlarında üretim yapan Ahmet Mosun coğrafi işaretli Buldan bezini anlattı.

41 YILDIR DOKUMA TEZGÂHININ BAŞINDA

41 yıldır dokuma tezgahının başında olduğunu söyleyen Ahmet Mosun, "11 yaşında babamızın dedemize yardım ederdik. O zamanlar el tezgâhı vardı. Günümüzde kullandığımız kara tezgâhlar ikinci modeldir. Bunların bir üstü de otomatiklerdir. Onlar genelde sanayilerde bulunuyor. Bize gelen talepler genelde hep kara tezgâh üzerine. El tezgâhının bir tık üstü olduğu, el tezgâhına bire bir uyduğu ve orijinale daha yakın olduğu için kara tezgâh dokuması çok tercih ediliyor. Bundan dolayı bu talep hiç eksilmiyor” dedi.

“BİZDEN SONRASI YOK”

Buldan bezini, 35 ülkeye ihraç ettiklerini kaydeden Mahsun, tek problemlerinin çırak yetişmemesi olduğunu ifade etti. Mosun, “Bezin özelliği arasında en belirgin olanı antialerjik olması. Farklı dokuma teknikleri ve yüzde yüz doğal ürünler kullandığımız için bezden üretilen, peştamal, gömlek, havlu, bornoz, şort, örtü, iç gömlek gibi daha birçok ürün haliyle sağlıklı ve dayanıklı oluyor. Talep ve memnuniyet çok güzel, tek sorunumuz herkesin de belirttiği gibi bizden sonrasının olmaması. Çırak yetişmiyor yani bizler son nesiliz. Arkadan yetişmedikten sonra üretim devam etmiyor çünkü kara tezgâhla uğraşmak çok zor. Otomatiğin başına geçiyorlar her şey otomatik bobinini takıyorsun, ipini veriyorsun gerisini makine hallediyor ama bu kara tezgâhlar öyle değil. Sürekli kontrol gerekiyor. Hepsi başlı başına bir uğraş. Bundan dolayı ne yazık ki Buldan bezinin orijinal üretimi yavaş yavaş otomatik makinelere doğru gidiyor” diye konuştu.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ