GEZİ REHBERİ

Bu minik ilçede hem tarih hem kültür taşıyor

Abone Ol

HABER: TUĞBA AYDIN

Aydın’a yalnızca 112 kilometre uzaklıkta bulunan Denizli’nin Buldan ilçesi, doğal güzelliklerinin yanında tarihi ve kültürel birikimiyle yaşayan bir ilçe olarak dikkat çekiyor. Buldan’ın tarihsel geçmişinin günümüze kalan önemli kültürel mirası olan dokuma kültürü, ilçenin en belirgin özelliklerinden biri. Buldan’da geçmişi tarih öncesine uzanan dokumasının, antik dönemde ticareti yapılan bir ürün olarak rağbet gördüğü biliniyor. Buldan bezi, kara tezgâhlardan büyük pazarlara uzun ve emek dolu bir yolculuk gerçekleştiriyor. Doğal pamuklu kumaştan ve kara tezgâhlardan dokunarak üretilen Buldan bezinin üretiminde; doğal pamuk, nar kabuğu, ayva çekirdeği, ceviz yaprağı ve meşe palamudundan elde edilen boyaların kullanılması, ürünleri sağlıklı ve dayanıklı kılıyor.

CUMBALI BULDAN EVLERİ MİMARİNİN İNCE DETAYLARINI SUNUYOR
Buldan’ın hem ülke genelinde hem yurtdışında bilinen bir diğer özelliği ise geleneksel Anadolu mimarisinin bütün özelliklerini taşıyan,  gerdanlıklı bacalarıyla dikkat çeken cumbalı evleri olarak ortaya çıkıyor. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk dönemlerine ait 250’in üzerinde yapı, 32 sokak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve çeşitli kurumların desteğiyle tescillenerek koruma altına  alındı.


 

TRİPOLİS ANTİK KENTİ YÜZLERCE YIL ÖNCEKİ SOSYAL YAŞAMI ANLATIYOR

Buldan ilçesinin gözde unsurlarından biri de birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tripolis Antik Kenti’ni sınırları içerisinde bulundurmasıdır. Buldan’ın Yenicekent Mahallesi’ndeki Tripolis Antik Kenti; Menderes Nehri kıyısında yamaç üzerine kurulan ve İç Anadolu ile Akdeniz’e ulaşımı bulunan antik kentlerden birisidir.
Kentin güneyinde Çürüksu Vadisi’nde kurulmuş olan çağdaşı Laodikeia’ya 30 kilometre, Hierapolis’e ise 20 kilometre uzaklıktadır. Kaynaklarda Tripolis’in ilk adının Apollonia olduğu daha sonra Geç Helenistik Dönem’de Tripolis olarak adlandırıldığı ve ilk kuruluşunun Lidya Devleti zamanında olduğuna ilişkin belgelere rastlanılmaktadır. Tripolis, Lidya şehirleri arasında yer almasına karşın Frigya ve Karia bölgelerine ulaşımı sağlayan önemli sınır, ticaret ve tarım merkezlerinden biri görünümündedir. Tripolis’in ilk kuruluşunun Lidyalılar zamanında olmasına karşın, yüzeydeki kalıntılar üslup olarak Roma ve Bizans dönemi mimari özelliklerini ve yapı örneklerini göstermektedir. 


Tripolis Antik Kenti kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bahadır Duman’ın başkanlığında 2012 yılında başlamıştır. 10 yıldan beri devam eden kazı çalışmalarında MS 4.yy sonu MS 5.yy başlarına ait Agora,  güneyinde Sütunlu Cadde, doğu bitişiğinde, Hierapolis Caddesi, batısında ise Bouleuterion(Meclis binası), Kent merkezinde inşa edilmiş kamusal alanların içerisinde yer alan Kutsal Alan(Devlet Agorası), Erken Bizans Kilisesi, Anıtsal Çeşme, Roma dönemine ait dükkanlar, gibi bir çok yapı gün yüzüne çıkartıldı.

KUŞ GÖZLEMİNİN ÖNEMLİ ADRESİ YAYLA GÖLÜ

Buldan sınırları içinde bulunan YayIa Gölü, ilçenin yaklaşık 8 kilomere kadar batısında, SüIeymanlı Mahallesi’nde bulunuyor. Sığ ve küçük alanlı gölün, yüzölçümü 466,5 dekar, denizden yüksekliği bin 150 metredir. Göç eden kuşların kısa süreli konaklama yeri olan göl, 75 ötücü olmayan (Nonpasseres) ve 88 ötücü (Passeriformes) olmak üzere toplam 163 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Kuş türleri bakımından fotoğraf ve kuş gözlemcisi doğa tutkunlarının uğrak yeridir.  Gölün çevresinde kuru ve ıslak nemli zeminlerde 95 bitki grubu bulunmakta bunlardan 2 çeşidi endemik, 62 çeşidi göl çevresinde ve 33 adedi de göl içerisinde askıda veya göl zeminine tutunmuş olarak yaşamaktadır. 1. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde yer alan göl ve çevresi turistik bir kamp yeri olarak kullanılmaktadır. Doğa turizmi açısından rekreasyon ve destinasyon alanlarındandır. (Kaynak: Haber.dk)

AYDINLI GEZGİNLER BULDAN'A HAYRAN KALDI

Herhafta doğal ve tarihi noktalara trekking etkinliği düzenleyen Rotamız Anadolu grubunun bu haftaki durağı Buldan ilçesi oldu. İlçede bulunan Gelenbe Deresi boyunca yürüyüş yapan 55 kişilik doğasever, Süleymanlı Yayla Gölü'nde mola verdi. Doğal güzellikleri ve birçok kuş türü gözlemleyen ekip daha sonra Tripolis Antik Kenti'ne doğru hareket etti. Antik kentte hayran kalan Rotamız Anadolu ekibi, dönüşte Buldan'ın dünyaca ünlü bezinden üretilmiş ürünleri satın almayı ihmal etmedi. 

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ