ÇEVRE

Bilirkişi heyeti Latmos'un kalbindeki maden ocağı için inceleme yapacak

Bilirkişi heyeti, Latmos'un kalbi olarak bilinen Çörlenasar Yaylası'nda başlayan maden ocağı için 5 Eylül tarihinde bölgede keşif yapacak.

Abone Ol

HABER: TUĞBA AYDIN

Antik adı Latmos olarak bilinen ve 8 bin yıllık geçmişiyle açık hava müzesi değeri taşıyan Beşparmak Dağları'nda yeni bir maden ocağı için harekete geçildi. Maden ocağı için bilirkişi heyeti 5 Eylül tarihinde bölgede keşif yapacak. Çevreciler, tüm Aydınlıları keşif yapılacak tarihi Çörlenasarı Yaylasına desteğe davet etti. 

YIKIMIN HİKAYESİ 2007'YE UZANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’ndan ilk olarak 2007 yılında 'ÇED gerekli değildir’ kararı alan Egamin Mineral Maden Şirketi sahibi Enver Erdoğan, o dönem taş ocağı kaynağını ekonomik bulmadığı için faaliyete başlamadı. Şirket, ruhsat hakkını başka bir şirkete sattı. Bu şirketin taş ocağı açma girişimi Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün 2018 aldığı kararla durduruldu. Üç ÇED sahasından ikisinin milli parklar sınırında kaldığı belirtildi.

"BAFA GÖLÜ'NDEKİ KUŞ POPÜLASYONU ETKİLENİR"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün kararında," Faaliyet sahasında üretim çalışmalarının açık işletme yöntemi ile gerçekleştirilecek olması ve her ne kadar üç günde bir patlatma yapılacağı bildirilmiş olsa da verilen patlatma sayısının göz önünde bulundurulduğunda proje ile birlikte oluşacak gürültü ve titreşimin Bafa Gölü Tabiat Parkına etkisinin olabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda ÇED sürecinde; üretim çalışmaları, patlatma, sökme, yükleme, taşıma, ve geçici depolama işlemleri sırasında oluşacak toz emisyonu ve özellikle patlatma faaliyetlerinin kuş varlığı yönünden son derece zengin olan Bafa Gölündeki kuş popülasyonuna ve alanın diğer kaynak değerlerine olası etkilerinin detaylı olarak değerlendirilmesi, olası etkilerinin tespit edilmesi ve olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirlerin detaylı olarak ortaya konulması gerekmektedir. Ancak, planlanan ÇED-2 ve ÇED-3 sahaları ekte yer alan haritada gorulecegi uzere öneri Beşparmak Dağları Milli Parkı teklif sahası içerisinde kaldığından Genel Müdürlüğümüzce uygun bulunmamaktadır" ifadeleri yer almıştı.

MAHKEME ENGELİ KALDIRDI

Ancak ruhsatı geri alan Egamin Mineral, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün bu kararını yargıya taşıdı. Mahkeme, bilirkişi kararları doğrultusunda şirketi haklı buldu ve taş ocağının önündeki engelleri kaldırdı. Açılması planlanan taş ocağı ÇED sahası Latmos’un şu anki adı olan Beşparmak’a ismini veren zirve ile Çörlen Asar Kalesi arasında kalıyor. Bölgenin tabiat parkı ilan edilmesi durumunda taş ocağı girişimi engelleneceği belirtiliyor.

"5 EYLÜL'DE BİLİRKİŞİ İNCELEME YAPACAK"

Sürecin yakın takipçilerinden olan Latmos Platformu kurucularından Prof. Dr. Varol Aydın, yayınladığı bir mesajla halkı desteğe davet etti. 5 Eylül Perşembe günü saat 10.00'da Koçarlı'ya bağlı Bağarcık Mahallesi'nde bulunan Çörlenasar Yaylası'nda yapılacak keşifte, vatandaşların desteğinin Latmos için önemli olduğu vurgulandı. 

EKOLOJİ VE ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ