HABER: TUĞBA AYDIN
Efeler Belediyesi tarafından düzenlenen ve ilçeyi marka kent vizyonu katmayı amaçlayan 2. Efeler Gastronomi Festivali, büyük bir katılımla Pınarbaşı Mesire Alanı’nda başladı. Festivalin açılışına Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, İYİ Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner, oda ve STK başkanları, kadın derneklerinin yanı sıra çok sayıda Efelerli vatandaş ve şehir dışından misafirler katıldı. Efeler’e özgü tatların ve Ege mutfağının tanıtımı için büyük önem verilen festivalin açılış konuşmasını yapan Başkan Atay, gerçekleştirdiği projelerinde kendisini yalnız bırakmayanlara teşekkür etti.
“TOPRAKTAN TEZGAHA BÜTÜN SÜREÇLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Başkan Atay; “Bu yıl festivalimizin ikincisini gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl hatalarımızı gördük bu yıl onları yapmamak için çaba sarf ediyoruz. Geçen yıl konumuz zeytinyağı ve enginardı bu kez doğal besine ulaşımı merkeze koyduk. Çok önemsiyorum bunu konuyu. Efeler’in gelişimine katkısı olan bir festival bu ama bizde bir farklılığı daha var. Biz toprağa ektik topraktan enginarlar şevketi bostanlar üretildi. Onları topluyoruz şimdi. Fabrika kurduk, o fabrikada sadece kadınlarımız çalışıyor. Fabrikada bu ürünlerimiz mamul, konserve haline geliyor ve bu doğal gıdanın en ucuz şekilde halka ulaşımını sağlıyoruz Efe Bakkal aracılığıyla. Bu büyük bir proje. Projemize destek olduğunuz için Efeler halkına ve kadınlara çok teşekkür ediyorum” dedi.
“BUNU MUHAKKAK YAPACAĞIM”
Doğal gıdaya ulaşım konusunda dünyanın çeşitli ülkelerinde geliştirilen projeleri inceleyip bunun üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Atay, "Bu yıl bir pilot okulla proje gerçekleştireceğiz. Biz Milano Paktı’na üye bir belediyeyiz. Bu pakta üç belediye üye. Birincisi Mersin Mezitli, ikincisi Aydın Efeler, üçüncüsü de İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Milano Paktı’nın amacı doğal gıdaya ulaşımı sağlamak. Bununla ilgili Fransa da bir konferans verildi oraya gittim. Orada İngiliz bir profesör bir projem var lütfen yapın dedi. Geleceğimiz olan çocuklarımız doğal gıdalar ile yaşantılarını devam etsin, kantinlerde fasfood gibi hazır gıda yerine doğal ürünler tüketsinler dedi. Bunu gerçekleştirmişler. Okulda annelerin yaptıkları yemekleri öğle yemeğinde kantinde sunmuşlar. Üç gün kimse yemedi dördüncü gün üç çocuk geldi ve şimdi bütün çocuklar bu yemeklerden besleniyor dedi. İşte biz de bunu gerçekleştireceğiz. Burada bir pilot okulla anlaşacağız tabi o okul da vazgeçmez inşallah. Milli Eğitimin baskısından vazgeçmezse inşallah, ama seçimden sonra hiç kimsenin hayır diyemeyeceği bu projeleri gerçekleştireceğiz hiç endişe etmeyin. Bunu muhakkak yapacağım. Efeler’in yemekhanelerinde yemekleri yapıp çocuklarımızın bununla beslenmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Açılışın ardından “Bir Tabak Ot Yemeği” isimli sergi ziyarete açıldı. 14.15’te ise moderatörlüğünü Slow Food Türkiye Kurucu Lideri Nedim Atillla’nın yaptığı “Bir Tabak Ot Yemeğinin Hikayesi” isimli söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiler aynı gün saat 15.00’te Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’in moderatörlük yapatığı “Ege’nin Gastronomi Turizmi” konusuyla devam etti.
Saat 16.00’da bu kez sahnede yemek uzmanı ve yazar Sahrap Soysal yer aldı. Soysal, Mutfak Atölyesi çalışmaları ile festivale katılanlara keyifli bir açılış gösterisi sergiledi.