GÜNCEL

Başkan Kuru isyan etti! Aydın için defalarca rapor hazırladık dikkate alınmadı..

Abone Ol

HABER:EKİN KORKMAZ

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Kuru 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle yaptığı basın toplantısında Aydın olası depreme hazırlığı konusuna neler yapılması gerektiği hakkında bilgilendirmeler de bulundu. Başkan Kuru 6 Şubat’ta olan depremin büyüklüğünden bahsederken şu sözlerin altını çizdi;

“KURUMLARIN SORUMLULUKLARINI HATIRLATARAK VATANDAŞIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ”

Biz 1999 milat kabul ederdik. Büyük bir afet yaşadık. Ama 6 Şubat da gördüğümüz depremin ardından en büyük afetlerden biriyle karşı karşıya kaldık. Biz bugünlerin tekrarlanmaması için çalışmalara devam ediyoruz. Üzgünlüğümüzü tarif etmemiz mümkün değil. İnsanlarımızın zarar görmesi doğal olayların afete dönmesi bizi derinden üzdü. Bu konuda asla vazgeçmeyeceğiz. Asla pes etmeyeceğiz. Çünkü Jeoloji Mühendisleri Odası her kuruma her kuruluşa bıkmadan usanmadan anlatmaya devam edecek. Çözüm yollarıyla beraber neyi eksik yaptığınızla beraber kurumların sorumluluklarını hatırlatarak vatandaşımızın yanında olacağız. Vazgeçmeyeceğiz, bırakmayacağız aksi taktir de insanlarımız acı çekmeye devam edecek. Tekrar tekrar bunu yaşamak istemiyoruz.”

“AFETLERİ KAZA VE KADERE  BAĞLAMAYI ASLA KABUL ETMİYORUZ”

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri 10 binlerce insanımızın kaybetmemize çok daha fazlasında bedensel ve ruhsal onarılamayan yaralar açmasına sebebiyet verdi. Doğa olaylarının afete dönüşmesini kaza ve kadere bağlamayı asla kabul etmiyoruz. Afetlerle mücadele kapsamında doğru bir şekilde hazırlanan meslek şovanizmine izin vermeyen rant ve lobi odaklı olmayan yasa ve yönetmelik yapısına sahip ve etkin denetleme ile neredeyse hiçbir doğa olayında can kaybı yaşamayacağımızı açık açık söyleyebiliriz”

AYDIN İÇİN RAPOR YAYINLADIK DİKKATE ALINMADI

“1999 körfez depreminde sonra hiçbir uyarımız dikkate alınmadı. İnsanlarımız öldü, yaralandı ve kentlerimiz yıkıldı. Yıllarca tekrar, tekrar ve tekrar… Sorgulamadı, yapı sektörü ve yapı bilimi kollandı, lobisi olanın, güçlü olanın haklı olduğu, yasa yapıp değiştirdiği, kontrolün ve denetimin yerine göre formalite olduğu 24 yıl geçti.. Ocak 2021’de fay üzerinden geçen yaşayan kentlerimiz Aydın Rapor’unu yayınladık, kamu ya da yerel idareye derdimizi anlatamadık.”

“DENETİMDE YERBİLİMCİLERİNİN OLMAMASININ SONUCUNU MİLLETİMİZ ÖDÜYOR”

“1999 Deprem sonucu yapı denetim sisteminde yerbilimcilerin olmamasının sonuçlarını ve bedelini milletimiz ödedi. Denetlemenin yerbilimi ve yapı bilimi birlikteliğinde olması gerektiğini sadece yapı denetleyerek afetlerle mücadele olmayacağını anlatamadık..”

Deprem-Fay yasası gerekli şehirlerimiz yeraltı su seviyesi yüksek alüvyon sahalara ve aktif fay hatlarına kurulu dedik, Belediyelerde jeoloji mühendisi yok dedik anlatamadık. Aydın genelinde mikro bölgeleme jeolojk-jeoteknik zemin etüdlerinin tamamlanması gerektiğini, aktif fay hatlarının tekrar çalışılarak fay zonları belirlemek kaydıyla sakınım bantları oluşturulması ve imar planların işlenmesi gerektiğini anlatmadık.”

“AFETE DİRENÇLİ KENT KAVRAMINI ANLATAMADIK”

Kamu ve yerel idarecilerimize tüm çabamıza rağmen afet öncesi mücadele, afet bilinci ve afete dirençli kent kavramını anlatamadık. Her ne sebeple olursa olsun, deprem, yerbilimi ve afet hakkında uzman olmayan ve ahkam kesen oda, birlik, kişi ve kuruluşların yarattığı okuryazar cehaletin oluşturduğu manipülasyonun afet kadar etkili olduğunu anlatamadık.”

"KORKMUYORUZ"

Afetle mücadelede bilinçlenmeye ve afete dirençli kentler oluşturmak ve vatandaşların güvenli bir şekilde yaşayabilecekleri kentler oluşturabilmek için seslerini duyurmaya çalışan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kuru şu sözlerle açıklamasını noktaladı; “Sorumluluk aldık ve almaya devam edeceğiz, korkmuyoruz”