Aydın İl Koordinasyon Kurulu 4'üncü Dönem Toplantısı gerçekleştirildi Aydın İl Koordinasyon Kurulu 4'üncü Dönem Toplantısı gerçekleştirildi

  Aydın Valiliği, trafik kazalarının önlenmesi adına gerçekleştirilen çalışmalar ve denetimler hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz son 9 ayda Aydın’da motosikletlerin karıştığı 14 ölümlü, 2 bin 353 yaralamalı kaza meydana geldi. Ölümlü kazaların yüzde 46’sı, yaralamalı kazaların ise yüzde 64’ü motosikletlerin karıştığı kazalar olurken, kazaların başlıca sebepleri, aşırı hız yapmak ve koruma başlığı kullanılmaması olduğu Aydın Valiliği tarafından açıklandı.

Aydın Valiliği, şehirde kullanılan motorlu taşıtların sayısına ve karıştıkları kazalara yönelik; “614 bin 725 tescilli aracın bulunduğu ilimizde motosikletlerin (218 bin 480) genel araç sayısına oranı yüzde 36’dır. İklim şartları sebebiyle yılın her ayında kullanıma uygun olması ve ekonomik olması sebebiyle tercih edildiğinden trafikte yoğun olarak kullanılan motosikletlerin karışmış olduğu trafik kazaları da artış göstermektedir. 14 kişinin hayatını kaybetmesi ve 2 bin 844 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan motosiklet kazalarındaki can kayıplarının başlıca sebepleri, aşırı hız yapmak ve koruma başlığı kullanılmamasıdır. Meydana gelen yaralanmalı motosiklet kazalarında ise sürücünün ve motosiklette yolcu konumundaki kişinin çarpışma sırasında doğrudan darbeye maruz kalması basit de olsa yaralanmasına sebep olmaktadır. Koruma başlığı (kask) bulunmayan sürücüler ise böyle durumlarda ölümcül darbeler dahi alabilmektedir. Ölümle sonuçlanan motosiklet kazaları oluş türlerine göre incelendiğinde, yoldan çıkma-devrilme-savrulma yüzde 50, yandan çarpma yüzde 34, arkadan çarpma yüzde 8 ve karşılıklı çarpışma yüzde 8 şeklinde meydana geldiği tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

"60 BİN MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜ CEZADAN KAÇAMADI"

Motosiklet kazalarını önlemeye yönelik, motosiklet kazalarının yoğun olduğu güzergahlarda sabit ve seyir halinde yapılan denetimlerin arttırıldığına dikkat çekilen açıklamanın devamında “Bu kapsamda 2024 yılında 84 bin 415 motosiklet sürücüsü denetlenmiş ve kural ihlali yaptığı tespit edilen 60 bin 759 sürücüye gerekli cezai işlemler uygulanmıştır. Motosiklet sürücülerini hız ve kask kullanımı başta olmak üzere genel trafik kuralları konusunda bilgilendirme amacıyla faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetler kapsamında 37 faaliyette bin 792 motosiklet sürücüsüne ulaşılarak bilgilendirme yapılmıştır. Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri (KGYS) ve İnsansız Hava Araçlarının (Drone) trafik denetimlerinde kullanılmayı başlanmasıyla kask kullanımı, seyir halinde cep telefonu kullanımı, trafik ışıklarına uyulması konusundaki denetimler arttırılarak kazaların yoğunlaştığı kavşaklarda farkındalık oluşturmak için yapılan denetimlere ilişkin uyarıcı levhalar yerleştirilmiştir”açıklamalarını yaptı.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

Editör: Berna Turan