HABER: TUĞBA AYDIN
Zorlu Holding bünyesinde yer alan Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi Şirketi, geçtiğimiz yıl Aydın’da çeşitli bölgelerde jeotermal kaynak aramak için 30 yıl geçerli işletme ruhsatı aldı. Aydın Valiliği YİKOB, Zorlu Jeotermal’in ruhsat talebini onayladı.
Kararın ardından harekete geçen Zorlu Jeotermal, JES’ler kurmak için ÇED başvurularında bulundu. ÇED başvurularından bir tanesi de Bozdoğan’ın Alamut Köyü sınırlarında kalıyor.
PROJE HAKKINDA
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; şirket 948 milyonluk yatırımla yılda 160 milyon kWh elektrik üretmeyi hedefliyor. Proje kapsamında Bozdoğan'ın Alamut Köyü sınırlarındaki 148 Ada 14- 15-16 nolu parseller ve 149 Ada 4-5 nolu parsellerde, 10 adeti üretim, 9 adet reenjeksiyon kuyusu ve 1 adet alternatif olmak üzere 20 adet kuyu açılması planlanıyor.
ZEYTİN VE İNCİR BAHÇELERİ İLE ÇEVRİLİ
Kuyu lokasyonlarının tamamı Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli onaylı Çevre Düzeni Planı'nda 'Sulama Alanı ve Tarım Arazisi' olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde kalıyor. Etrafında incir bahçelerinin ve zeytinliklerin de olduğu proje sahasının Alamut Köyü'ne olan uzaklığı ise 700 metre olacak.
Projenin ÇED süreci devam ederken Alamutlular, Zorlu Jeotermal'e verilen ruhsat izninin iptali için dava açtı.
Açılan dava kapsamında bugün mahkeme ve bilirkişi heyetinin katılımıyla keşif duruşması yapıldı. Keşif duruşmasına Alamut köylülerinin avukatları, bakanlık ve şirket temsilcileri katılırken Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar da keşif duruşmasına katıldı.
Heyet bölgede incelemelerde yaparken Alamutlular ve avukatları ise bölgeye inşa edilecek JES’lerin tarım alanlarına, yer altı ve yer üstü sularına ve yaşam alanlarına vereceği zarara dikkat çektiler. Köylülerin de tarım alanlarına ve zeytinliklere açılacak bir JES’e rıza göstermediğini kaydedildi. Dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın’da artık ölüm ve kanser yaşandığı belirtildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri de Aydın’da 39 tane JES olduğunu belirterek burada açılacak olan JES’in de zeytinliklere zarar vermeyeceğini kaydetti. Zorlu Enerji’nin avukatı da projenin kamu yararı taşıdığını belirtti.
Mahkeme heyetinin vereceği rapor kararın seyrini etkileyecek.
Öte yandan keşif duruşması ile eş zamanlı olarak Alamut köylüleri ve Akçay Havzası ve Madran Dağı Koruma Derneği, Latmos Platformu ve Aydın Çevre Derneği gibi çevre derneklerinin çağrısıyla toplanan çevreciler eylem düzenledi.